Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Και η ποιητική περιπλάνηση ξεκινά με Ρίτσο

Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας β΄ γυμνασίου
Γιάννης Ρίτσος "Ερημωμένα χωριά"

Το απόσπασμα ανήκει στην ποιητική σύνθεση "Η τελευταία π.Α. εκατονταετία".

Εμείς λοιπόν παιδιά, επειδή δε μετατρέπουμε το μαγευτικό ταξίδι της ψυχής και του νου σε μια αργή, βασανιστική διαδρομή προς στα κάτεργα, σήμερα θα πάμε στο εργαστήριο και θα διαβάσουμε και άλλα πολλά ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή έτσι ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Εξάλλου, έχουμε πολλά να πούμε και να κάνουμε γι αυτόν, ειδικά φέτος. Θα τα διαβάσουμε όμως παίζοντας, διασκεδάζοντας και δημιουργώντας, χωρίς κανένα βάσανο. Αντιθέτως, είμαι σίγουρη ότι το μάθημά μας θα είναι πολύ ευχάριστο.

Προσοχή στο τι θα κάνουμε.
Βλέπουμε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας ένα αρχείο στον επεξεργαστή κειμένου με το όνομα Ρίτσος. Το ανοίγουμε και ...αρχίζουμε την ποιητική μας περιπλάνηση, επιλέγοντας, διαβάζοντας και χρωματίζοντας.
Στη δεύτερη σελίδα του αρχείου υπάρχουν σκόρπιες λέξεις, παρμένες από ποιήματα του Ρίτσου. Με πατημένο το πλήκτρο Ctrl οδηγείτε το ποντίκι σας πάνω στη λέξη που προτιμάτε. Πατάτε το χεράκι που θα εμφανιστεί πάνω από τη λέξη και ανοίγει μια σελίδα με ποιήματα ή στίχους ποιημάτων. Τη διαβάζετε προσεχτικά και χρωματίζετε τη λέξη της επιλογής σας με διαφορετικό χρώμα ο καθένας σας. (Η ίδια λέξη μπορεί να συναντιέται περισσότερες από μία φορές οπότε τη χρωματίζουμε όσες φορές τη βρίσκουμε).
Αφού τελειώσετε, επανέρχεστε στην αρχική σελίδα πατώντας, κατά τον ίδιο τρόπο, στη λέξη "αρχική" πάνω δεξιά στη σελίδα σας. Συνεχίζετε με την επίλογή νέας λέξης από το σύνολο λέξεων.
Στο τέλος, ο κάθε μαθητής παρουσιάζει στην τάξη τα ποιήματα που διάβασε και επιλέγει ένα από αυτά για να κάνει καρτούλα, με τον τρόπο που θα συζητήσουμε στην τάξη.

Καλή ποιητική περιπλάνηση!!!

Ritsos
View more documents from evstamou.

1 σχόλιο:

xrysomyga είπε...

Όλα τα χρυσομυγάκια ξε...τρε..λα...θή..κα...με με την εργασία που μας έβαλε η κυρία μας, ήταν μια τέλεια εργασία. Δεν τελειώσαμε ακόμα......
Γιάννης Παππάς