Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2009 (21 Μαρτίου)

"Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης" σήμερα.
Γορτάζεται κάθε χρόνο με τον ερχομό της άνοιξης, την 21η Μαρτίου.

Το 1998, η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας-αρχή της άνοιξης. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό. Την εκτέλεση της απόφασης ανέλαβε να υλοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το οποίο από τότε συμμετέχει κάθε χρόνο στον εορτασμό. (Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης φέτος είναι αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο , τον οποίο τιμά όλη η Ελλάδα με την ανακήρυξη του 2009 ως Έτος Ρίτσου από το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του.
Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου διαβάζουμε πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2009, και βλέπουμε εικαστικές αφίσες (σε σχεδιασμό Σταύρου Κούλα) με στίχους του ποιητή.


Η Ρωμιοσύνη, ενα από τα γνωστότερα ποιήματα του Ρίτσου, είναι ένα πολύστιχο ποίημα που αναφέρεται στην εμπειρία της τραγικής περιόδου ανάμεσα στη γερμανική κατοχή και του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.
Ο ποιητής υψώνει ένα θρήνο απ` τα βάθη της Ελλάδας, απ` τις ακρογιαλιές του Ομήρου και τις περήφανες σκιές των Ακριτών και του Διγενή μέχρι τις ακρογιαλιές του Σικελιανού.
Είναι ο βάρδος της Ρωμιοσύνης που, από την αρχή του ποιήματος, παρουσιάζει αυτούς που υμνεί, τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς, σαν πάνω απ` όλα ανθρώπους, που αγαπάνε το ελληνικό χώμα τόσο έντονα, ώστε παρά την πρόσκαιρη ήττα, είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν θα αντέξουν για πολύ έναν ξένο κατακτητή, είτε πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, είτε μέσα απ` αυτά έρχεται, είτε φυσικά, είτε πνευματικά επιβάλλεται.
Εκείνο που φανερώνεται μέσα από το ποίημα είναι η εικόνα ενός λαού που αρνιέται να προδώσει την ταυτότητά του στη βία, την τυραννία και τις κάθε μορφής επιθέσεις μέσα σ` ένα μεγάλο διάστημα χρόνου, εξαιτίας της αφοσίωσης που τον δένει με το ελληνικό χώμα, τους βράχους, τη θάλασσα, τον ουρανό αλλά και την ελευθερία, που μόνη αυτή εξασφαλίζει αυτή τη στενή σχέση.

για την πολύ όμορφη καρτούλα ευχαριστούμε τη φίλη μας Βασιλική Κολιούση,
μαθήτρια του γυμνασίου Σταυρακίου Ιωαννίνων

Είναι με άλλα λόγια η Ρωμιοσύνη του Ρίτσου η μεγάλη του περηφάνεια και αγάπη για τους σύγχρονούς του που υπόφεραν μαζί του για τη γη τους και την ιστορία τους.
Τραγούδι λέξεων αλλά και μουσικών φθόγγων, ιστορεί το δράμα και την οδυνηρή επανάληψη της ελληνικής μοίρας.


1 σχόλιο:

xrysomyga είπε...

Να πούμε επίσης ότι σήμερα, εκτός από Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
(από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο)