Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

Μικροί δημοσιογράφοι για το περιβάλλον

τεχνητή λίμνη πηγών Αώου

Χρυσοβίτσα, Μικρό και Μεγάλο Περιστέρι, Σίτσαινα, Μύλοι, Βοτονόσι, Ανθοχώρι.
Όλα, ορεινά χωριά της Ηπείρου, που ανήκουν στο Δήμο Εγνατίας.
Μαθητές αυτών των χωριών, μετακινούνται καθημερινά για να πάνε στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Χρυσοβίτσας, με δυο μαθητικά λεωφορεία, με ταξί αλλά και ιδιωτικά Ι.Χ. Τα παιδιά, ανασαίνουν τον καθαρό αέρα του τόπου και απολαμβάνουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου της περιοχής με την πλούσια βλάστηση, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου και το Μέτσοβο.

"Με όλη αυτή τη φυσική ομορφιά γύρω μας πώς να μην είμαστε ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον!"

Με τέτοιες περιβαλλοντικές ανησυχίες, ήταν επόμενο να διαπρέψουν στο ...δημοσιογραφικό τομέα. Την περσινή χρονιά, η ομάδα e-waste συνέταξε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στους νέους δημοσιογράφους για το περιβάλλον (http://www.youngreporters.org) και μάλιστα βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα άρθρα του 2008.
Φέτος, το σχολείο πραγματοποίησε δενδροφύτευση κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το σχολείο στο χωριό της Χρυσοβίτσας. Η απόσταση μεγάλη, η ζέστη πολλή αλλά η διάθεση εξαιρετική. Φυτέψαμε καλλωπιστικά και οπωροφόρα δέντρα (κερασιές, ακακίες, μηλιές...)
Η πρωτοβουλία ήταν του διευθυντή του σχολείου μας κ. Κολιού Αχιλλέα, του δημάρχου Εγνατίας κ. Κοκκώνη Λάμπρου και του δασαρχείου Μετσόβου. Μας επισκέφθηκαν και μας έδωσαν δέντρα και φυτά από το δασικό φυτώριο Ιωαννίνων καθώς και έντυπο υλικό με οδηγίες φύτευσης δασικών δέντρων, ο δασάρχης κ. Σιούτας Ευάγγελος και ο δασικός υπάλληλος κ. Κανελλόπουλος Νίκος, ο οποίος μας μίλησε για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.


Οι μαθητές της ομάδας "Μικροί δημοσιογράφοι για το περιβάλλον", άδραξαν την ευκαιρία και πήραν συνέντευξη από το δήμαρχο Εγνατίας και το δασάρχη Μετσόβου.
Για ν` ακούσουμε τι μας είπαν;Θα επανέλθουμε με εικόνες από τη δενδροφύτευση.

3 σχόλια:

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Πάλι το κάνατε το θαύμα σας! Ακούραστοι, καταιγιστικοί, με έγνοια στον πολιτισμό, στο περιβάλλον (αυτός κι αν είναι πολιτισμός!), με παντός είδους ευαισθησίες...Τι να πω..Κάθε φορά που σας βλέπω με εκπλήσσετε ευχάριστα. Έυλογημένος ας είναι ο Ρίτσος που μας έφερε κοντά και ο Διονύσης που μας γνώρισε. Την αγάπη μου και τα φιλιά μου σε όλους σας.

xrysomyga είπε...

Ειρήνη μας, τί καλή που είσαι!
Πάντα με τον καλύτερο λόγο στο στόμα για τα χρυσομυγάκια.
Το παλεύουμε, όσο μπορούμε.
Είμαστε, ευτυχώς, κοντά στη φύση αλλά, δυστυχώς, μακριά από τις ωραίες στιγμές που εσείς απολαμβάνετε. Μας έρχεστε ως μια δημιουργική αύρα έμπνευσης για να ισορροπήσετε τις ελλείψεις.
Φιλιά κι από δω.

Υ.Γ. Για τις λεκτικές μου βλακείες στο ιστολόγιό σας φταίει η βιασύνη, όπως πάντα. Μη δίνεις σημασία, αρκεί να βγάζεις νόημα.

Σοφία από 10ο Πειραιά! είπε...

Να 'μαι και 'γώ!!Πέρασα και 'γώ από την πανέμορφη blog-γειτονιά σας!!Καλέ τι πανέμορφα πραγματα που κάνετε εσείς εκεί μακριά!!?
Υπέροχες οι δραστηριότητές σας!!!Συνεχίστε έτσι!!