Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Σε έναν πεινασμένο δεν αρκεί να του δώσεις ένα ψάρι. Είναι καλύτερο να τον μάθεις να ψαρεύει

Όπως γνωρίζουμε το 2010 ανακυρύχτηκε

Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί , όπως διαβάζουμε εδώ, προκειμένου να συνεισφέρουμε στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, από ευρωπαϊκό σε τοπικό επίπεδο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Ένα σημαντικό βήμα είναι η ενημέρωση.

Ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας είναι η ActionAid.

Ένα από τα προγράμματά της είναι και το Πρόγραμμα αναδοχής παιδιού.

Η μοναδική υποχρέωση στο πρόγραμμα αυτό είναι η μηνιαία οικονομική εισφορά που ανέρχεται στο ποσό των 22€ το μήνα ή αλλιώς 0.75€ την ημέρα, λιγότερο δηλαδή από όσο στοιχίζει το καθημερινό μας κολατσιό. Μια εισφορά που δεν στερεί τίποτα από την ποιότητα της δικής μας ζωής, σημαίνει όμως πάρα πολλά για τις ζωές των κατοίκων αυτών των περιοχών. Αρκεί να σκεφτούμε ότι 10€ αρκούν προκειμένου να αγοραστούν βιβλία για ένα ολόκληρο σχολείο στην Αιθιοπία.

Με μεγάλη μου χαρά μαθαίνω ότι τα αγαπημένα μου χρυσομυγάκια (γυμνάσιο-λύκειο Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων) αποφάσισαν να γίνουν ανάδοχοι ενός παιδιού μιας φτωχής χώρας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εξαιρετική η απόφασή τους, δείχνει τρομερή ευαισθησία και αλληλεγγύη. Μας εμπνέουν να κάνουμε όλοι το ίδιο. Ας δούμε το βίντεο κι ας το σκεφτούμε. (Ευκαιρία να κάνετε εξάσκηση και στα αγγλικά σας).Μιας και είναι Παρασκευή σήμερα και θα ξεκουραστείτε το Σαββατοκύριακο, σας ετοίμασα ένα κουίζ που προέρχεται από το εκπαιδευτικό υλικό της ActionAid. Είναι ψυχαγωγικό και ενημερωτικό, μπορείτε να το λύσετε και να ελέγξετε την ορθότητα των απαντήσεών σας. Για να ξεκινήσετε πατήστε το play.

View more presentations or Upload your own.


«Σε έναν πεινασμένο δεν αρκεί να του δώσεις ένα ψάρι.
Είναι καλύτερο να τον μάθεις να ψαρεύει»7 σχόλια:

Aristodimos είπε...

Τον Μάρτιο του 2000 οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν «να γίνει αποφασιστικό βήμα προς την εξάλειψη της φτώχιας» έως το 2010.
Πέρασαν απο τότε 10 χρόνια και σήμερα 79 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.
Και αυτό μονο στην Ευρώπη...
Γιατί σε άλλες χωρες της υφηλίου τα πράγματα ειναι πολυ χειρότερα, εως απελπιστικά.
Γιατί οπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και πεινα και οπου υπαρχει πεινα υπάρχουν και ασθένειες... και καπου εκει παραμονεύει και ο θάνατος.

Υπέροχη η παρότρυνσή σας για την αναδοχή παιδιού.

Καλη συνέχεια στο εργο σας.
Αρης

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας κυρία ο Απόστολος είμαι.Πολύ ωραίο κουίζ.Αλλά αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ερώτηση που έλεγε πόσα παιδιά υπολογίζουν τα Υνωμενα Εθνη ότι πεθαίνουν καθημερινά.Εγώ απάντησα το γ)4.000 αλλά δεν πίστευα όταν είδα ότι το δ)33.000 ήταν σωστό.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας κυρια ο Ζήσης ειμαι.τα διαβασα ολα και η δουλεια σας ειναι εξαιρετικη.θα ηθελα να σας ρωτησω ποτε γραφουμε διαγωνισμα?

xrysomyga είπε...

Αγαπητέ φίλε Άρη, σ` ευχαριστούμε πολύ και για τις πληροφορίες και για τις ευχές. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν κι άλλοι συνάνθρωποί σου που μεταφέρουν τα ίδια μηνύματα. Αποκτάει έτσι μεγαλύτερη ισχύ ο λόγος σου.
Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε μια αρχή.

xrysomyga είπε...

Παιδιά,
χαίρομαι πολύ με τις ευαισθησίες και τα ενδιαφέροντά σας. Πραγματικά Απόστολε, τα νούμερα σοκάρουν. Ας δούμε κι εμείς πως μπορούμε να κάνουμε κάτι υπέροχο, που λέει και στο βίντεο, γι` αυτά τα παιδιά.
Ζήση μην μου αγχώνεσαι.
Τα λέμε αύριο.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Πεινασμένος ήμουν τόσον καιρό και ψάρι δε μου δίνατε. Το ιστολόγιό σας για αγνώστους λόγους δε με ήθελε. Απόψε τα κατάφερα.
Συνεχίζετε να κάνετε μικρά θαύματα, παιδιά και κυρία.
Η ιδέα της "υιοθεσίας" παιδιού μου φαίνεται πολύ καλή και μάλλον θα κλαπεί. Είχαν γίνει και πέρυσι συζητήσεις να αναλάβει και μια δική μας τάξη, αλλά δεν προκάμαμε. Ελπίζω η δική σας αφορμή να λειτουργήσει αφυπνιστικά.
Καλό μήνα σε όλους.

xrysomyga είπε...

Διονύση μου τι κάνεις; Δεν έχω ιδέα τι γίνεται με την περίπτωσή σου. Γιατί όλα έχουν φραγή;
Η ιδέα φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και μακάρι να πιάσει τόπο. Μπράβο και σε σας που δεν αφήνετε ευκαιρία να πάει χαμένη. Φιλιά πολλά σε όλους.