Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

Καλή Πρωτοχρονιά με "Μπλε Φεγγάρι"

Απόψε έχουμε πανσέληνο με το φεγγάρι να είναι στους Διδύμους. Αυτή είναι η δεύτερη πανσέληνος στον ίδιο μήνα, που συχνά ονομάζουν στις Η.Π.Α. «το μπλε φεγγάρι» ("Blue Moon."). Πρόκειται για αστρονομικό φαινόμενο το οποίο φωτίζει τον νυκτερινό ουρανό καθώς κλείνει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Το φως δεν είναι απαραίτητα μπλε. Χαρακτηριστική είναι και η αγγλική έκφραση "once in a blue moon" που αποδίδεται "μία στις τόσες" και έχει την προέλευση της στο σπάνιο αυτό φαινόμενο, δηλαδή όταν έχουμε πανσέληνο δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα.

Το Μπλε Φεγγάρι εμφανίζεται μία φορά κάθε δυόμισι περίπου χρόνια, αλλά εκείνο που κάνει την συγκεκριμένη περίπτωση σπάνια είναι ότι εμφανίζεται Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Η τελευταία φορά που το Μπλε Φεγγάρι έκανε την εμφάνισή του παραμονή του νέου έτους ήταν το 1990, ενώ αναμένεται ξανά στις 31 Δεκεμβρίου του 2028.

Απόψε έχουμε και μερική έκλειψη σελήνης για μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Η διάρκεια του γεγονότος θα είναι περίπου τέσσερις ώρες αλλά θα είναι δύσκολο να το δει κανείς με γυμνό μάτι. Δείτε μια πολύ όμορφη γραφική αναπαράσταση της έκλειψης εδώ.

Πηγές: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, Φωνή της Αμερικής ▪ Greek

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους κάτω από το Μπλε Φεγγάρι!8 σχόλια:

Κατερίνα Δε.Στα.Πα; είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, χρυσομυγάκια μου! Μπλε ήταν το φεγγάρι απόψε; Μόλις προλαβαίνω να το δω! Αν δεν είχα κι εσάς, τυφλή θα ήμουνα!
Να είστε γερά ΟΛΑ τα χρυσομυγάκια κι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ! ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ και ΟΛΑ τα όνειρά σας να γίνουν ΑΛΗΘΕΙΑ!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ναι, ναι. Με μπλε φεγγάρι μπορεί οι μέρες μας να αποκτήσουν το δικό τους χρώμα, χρυσομυγάκια μας.

Πάντως καλό είναι το μπλε. Ταιριάζει άψογα στο χρυσό σας.

Καλά ταξίδια το 2010.

Λίλα Τζέτζου είπε...

Καλή χρονιά και χαρούμενα ζουζουνίσματα σε χρυσόμυγα και χρυσομυγάκια!

xrysomyga είπε...

Καλά που μπορέσαμε και το είδαμε Κατερίνα μου, το ολόγιομο, υπέροχο φεγγάρι. Κυνηγητό με τα σύννεφα έπαιζε όλο το βράδυ. Από σήμερα, πάλι βροχή και καταχνιά, αμάν πια.

xrysomyga είπε...

Διονύση, Λίλα, καλοί μας φίλοι, εκ μέρους όλων των χρυσομυγακίων σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Να είστε πάντα καλά και να συνεχίσετε να πορεύεστε με την ίδια διάθεση για προσφορά και δημιουργία. Περιμένουμε να δούμε τι εκπλήξεις μας ετοιμάζετε τη νέα χρονιά.
Καλή Χρονιά!

elena είπε...

Καλή χρονιά Λίτσα μου!!! εν μέσω ξενυχτιών, κολικών και χαδιών, εύχομαι υγεία και ευδαιμονία. (το σχόλιο το ξεκίνησα μεσημέρι και το τέλειωσα βράδυ, καταλαβαίνεις γιατί...)Φιλάκια

sofia είπε...

Καλή χρονιά Λίτσα μου. Αν και δεν ήξερα για το μπλε φεγγάρι, απόλαυσα ένα καταπληκτικό θέαμα στη Δωδώνη. Ένα λαμπερό φεγγάρι που έτρεχε σ'έναν ουρανό διάσπαρτο με σύννεφα που έμοιαζαν με μικρά άσπρα κομμάτια βαμβακιού. Τέτοιο θέαμα πρώτη φορά το είδα. Δυστυχώς δεν είχα τα τεχνικά μέσα να το καταγράψω.

xrysomyga είπε...

Έλενα,
αφού βρίσκεις χρόνο και για αναρτήσεις και σχόλια είσαι φοβερή. Φιλάκια στη μπεμπούλα.

Σοφία μου σ` ευχαριστώ πολύ. Τις καλύτερες ευχές μου και σε σένα και την οικογένειά σου για το 2010. Υγεία να υπάρχει, ηρεμία και ισορροπία. Να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα μικρά, καθημερινά πράγματα, που ομορφαίνουν τη ζωή μας.
Φιλιά