Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Παίξτε με τη ζωφόρο του Παρθενώνα στο διαδίκτυο

Σας ενημερώνω ότι η ζωφόρος του Παρθενώνα, ένα μοναδικό έργο τέχνης, παρουσιάζεται σε έναν νέο δικτυακό τόπο (www.parthenonfrieze.gr) που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του Διαδικτύου. Η εφαρμογή διαθέτει και ψηφιακά παιχνίδια για παιδιά.

Τι είναι η ζωφόρος του Παρθενώνα

Ζωφόρο έλεγαν οι αρχαίοι τη συνεχή οριζόντια ζώνη με παραστάσεις ανθρώπων και ζώων σε κίνηση. Ήταν στοιχείο της ιωνικής αρχιτεκτονικής. Στον δωρικού ρυθμού Παρθενώνα αποτελούσε τολμηρή πρωτοτυπία και απεικόνιζε την πομπή των Παναθηναίων, δηλαδή την πομπή προς την Ακρόπολη που γινόταν κατά τα μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμή της θεάς Αθηνάς, που σύμφωνα με την παράδοση είχε τα γενέθλιά της στις 28 Εκατομβαιώνος, δηλαδή περίπου στις 15 Αυγούστου.

Στην πομπή απεικονίζονται 378 μορφές (θεοί, ιερείς, άρχοντες, πολίτες άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι) και περισσότερα από 200 ζώα (κυρίως άλογα αλλά και βόδια και κριάρια). Η μεγαλειώδης αυτή σύνθεση μας επιτρέπει να δούμε και να μελετήσουμε τους αρχαίους Αθηναίους, τη θρησκεία και τη λατρεία τους, τις γιορτές και την καθημερινή τους ζωή, τα άλογά τους, τα άρματά τους, τα ρούχα και τις πανοπλίες τους, τα μουσικά τους όργανα και τα τελετουργικά αγγεία. Διαβάστε περισσότερα για τον Παρθενώνα, τα Παναθήναια, τη ζωφόρο του Παρθενώνα και την τύχη της.

Από το σύνολο της ζωφόρου, που είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα και ύψος περίπου ένα μέτρο, σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ άλλα τμήματα βρίσκονται σε μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στο Würzburg, στη Βιέννη, στο Μόναχο και στην Κοπεγχάγη.

Το περιεχόμενο της διαδικτυακής εφαρμογής είναι οργανωμένο σε τρεις ενότητες με τους τίτλους: Ο Παρθενώνας - Γνωρίστε τη Ζωφόρο - Παίξτε με τη Ζωφόρο.

Στην ενότητα "Παίξτε με τη Ζωφόρο", η οποία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, ένα κίτρινο κουτί, η μουσειοσκευή της Ζωφόρου, ανοίγει και βγαίνουν τα παιχνίδια.

Τα παιχνίδια:

είναι παιχνίδια μνήμης και σκοπό έχουν να προσελκύσουν τα παιδιά σε μια πιο προσεκτική παρατήρηση των λεπτομερειών της ζωφόρου.
  • Το επόμενο παιχνίδι με τίτλο "Γίνε συντηρητής" προτείνει στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ένα ομοίωμα του λέιζερ με το οποίο έχει γίνει ο καθαρισμός των λίθων.
  • Στο παιχνίδι "Συνθέτω τη δυτική ζωφόρο" τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τη σωστή θέση των 16 λίθων της δυτικής ζωφόρου που εικονίζουν την προετοιμασία της πομπής των Παναθηναίων.
Στα παιχνίδια με τίτλους:
τα παιδιά πρέπει επίσης να αντιστοιχίσουν το κείμενο με την εικόνα.

Η ενότητα "Παίξτε με τη Ζωφόρο" έχει εμπλουτιστεί και με ένα animation με τίτλο "Και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο". Σ` αυτό, ένας από τους ιππείς της ζωφόρου έχει "ζωντανέψει" και καλπάζοντας, ψάχνει να βρει τη θέση του στην πομπή. Τη στιγμή ακριβώς που βρίσκει τη θέση του ... μαρμαρώνει.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Τα γλυπτά του Παρθενώνα (15 μετώπες, 56 μαρμάρινα ανάγλυφα και 12 αγάλματα, σχεδόν όλο το δυτικό αέτωμα), συν μία από τις έξι Καρυάτιδες του μικρού ναού του Ερεχθέως, αυτά τα μάρμαρα που στόλιζαν τον ναό της Αθηνάς Παρθένου στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα μεταφέρθηκαν (κακήν κακών και βιαστικά) ανάμεσα στο 1802 και 1811 από τον λόρδο Thomas Bruce Elgin, τον άγγλο πρέσβη στην Οθωμανική αυτοκρατορία, και το 1816 πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο έναντι 35.000.οοο χρυσών στερλινών. Η Ελλάδα, μόλις απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, διαμαρτυρήθηκε για τον εκπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά πήρε την απάντηση ότι ο Elgin τα είχε πληρώσει κανονικά στον Τούρκο κυβερνήτη. Το 1981 τα ζήτησε επισήμως πίσω, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα. Το Βρετανικό Μουσείο προσέφερε αντίγραγραφα στις ελληνικές αρχές. Τα γύψινα αντίγραφα αναπαράγουν απόλυτα τις διαστάσεις του μαρμάρου που αντιγράφουν.

Πηγή: Τα Νέα του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, τ. 29

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεια σας κυρια ο Ζήσης ειμαι.Εξαιρετικη αυτη η αναρτηση σας.Παρολα αυτα πολλα απο τα εργα των αρχαιων ελληνων (γλυπτα,καρυατιδες) κλαπηκαν απο τον Ελγιν επι τουρκοκρατιας.Και σαν να μην φτανει αυτο τωρα δεν μας τα επιστρεφουν κιολας...

sa είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛