Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Επίσκεψη στη Χαττούσα, την πρωτεύουσα του κράτους των Χετταίων

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Χαττούσας, που ήταν η πρωτεύουσα του κράτους των Χετταίων.


Η Χαττούσα, το σημερινό Μπογάζκιοϊ, απέχει 209 χιλιόμετρα από την Άγκυρα. Ανακαλύφθηκε το 1834. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Οι Χετταίοι ή Χάττι, όπως τους ονόμαζαν εμφανίστηκαν κατά τα έτη 2000-1200 π. Χ. Ήταν σκληροτράχηλοι πολεμιστές με ανώτερο πολιτισμό και δική τους γραφή, τη σφηνοειδή. Έγιναν κυρίαρχοι της Μ. Ασίας, εκμεταλλεύτηκαν την περιοχή, απόκτησαν πλούτο και δύναμη και δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Έμειναν κυρίαρχοι στη Μ. Ασία ως το 1200 π.Χ. περίπου, τότε που καταστράφηκαν από τους "λαούς της Θάλασσας".

"Lion Gate"Η Πύλη των Λεόντων με τις ανάγλυφες παραστάσεις των λιονταριών, σύμβολα της δύναμης των Χετταίων βασιλιάδων. Ολοφάνερες οι ομοιότητες με την Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες που επίσης συμπεριλαμβάνονται στο διεθνή κατάλογο της UNESCO.

"Kingdom Gate"

Ανάγλυφη παράσταση της μορφής ενός θεού του πολέμου, διατηρημένη σε άριστη κατάσταση.

Η έκπληξη
Την τελευταία μέρα εκτός από το Hamam, μας πήγαν να δούμε και ένα γαμήλιο γλέντι. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε την έκπληξή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: