Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Επιτέλους, έτοιμο το ψηφιακό αρχείο "Γιάννης Ρίτσος"

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους για τους λογοτέχνες: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση.

Το ψηφιακό αρχείο "Γιάννης Ρίτσος" πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο του "Έτους Ρίτσου 2009" όπως ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Περιλαμβάνει στοιχεία βιογραφίας του ποιητή, ανθολογημένα αποσπάσματα του έργου του, συναγωγή κριτικών μελετών, συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν τον βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου (1990 – 2009), ποικίλο πολυμεσικό υλικό (φωτογραφικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα).

Όπως αναφέρεται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ "είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται για κάποιον συγγραφέα ένα τόσο πλήρες αρχείο, προϊόν μακρόχρονης μελέτης και έρευνας τόσο της επιμελήτριας του ιστότοπου (της φιλολόγου Αγγέλας Γιώτη) όσο και όλης της ομάδας των μελετητών και ερευνητών της οργανωτικής επιτροπής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εορτασμού του Έτους Ρίτσου 2009".

Έργο του Γιάννη Ρίτσου, Σάμος, 1971

Διαβάστε και το επετειακό λεύκωμα με χρονολόγιο της ζωής του Γιάννη Ρίτσου, εργογραφία, βιβλιογραφία, άρθρα, μελέτες, κριτικές, μαρτυρίες, ανθολόγιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό (επιμέλεια: Χρύσα Προκοπάκη / Γιώργης Γιατρομανωλάκης / Νινέττα Μακρυνικόλα, με τη συνεργασία της Αγγελικής Κώττη στη συγγραφή του χρονολογίου).

3 σχόλια:

dreamteamk9 είπε...

Ποιότητα του ΕΚΕΒΙ, όπως πάντα.

Λίτσα, σήμερα Γιορτή Μουσικής και το άλμπουμ που ήθελες να δεις το έφτιαξα. Διάλεξα για αρχή μελοποιημένα ποιήματα από αυτά που παρουσιάστηκαν στα Κείμενα.

Ε. Στάμου είπε...

Σταματία, είσαι απίστευτη κι εσύ και η Ελένη. Έρχομαι από `κει να σου φέρω τα συχαρίκια μου από ...κοντά.

elena είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση!!! Και βεβαίως δε χρειάζονται μόνο οι μαθητές σωστή χρήση των αρχαίων εκφράσεων. Πολύ καλή! Να τη στείλουμε και στις ειδήσεις για τους δημοσιογράφους -παρουσιαστές. Χρήσιμο θα τους φανεί.