Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2008

Για το παραμύθι μας και τα ...αρχαία ελληνικά

Πρωτάκια μου, είστε καταπληκτικά. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα. Όπως σας υποσχέθηκα και στην τάξη, το παραμύθι μας θα το τυπώσουμε σε βιβλιαράκι τσέπης για να το έχετε ενθύμιο από τα μαθητικά σας χρόνια στο γυμνάσιο.
Με μεγάλη μου χαρά άκουσα ότι Νίκος και Μαρία έχετε Internet στο σπίτι και ότι ο Νίκος άρχισε ήδη να διαβάζει το blog μαζί με τους γονείς του. Όσοι δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα από τα σπίτια σας, μην ανησυχείτε, υπάρχει χρόνος και χώρος στο σχολικό εργαστήριο για να επισκέπτεσθε το blog και μαζί μου και με την κ. Δώρα.
Και τώρα η συνέχεια με λίγα αρχαία, επειδή ξέρω πόσο "σας αρέσουν". Ο μύθος του Αισώπου που διαβάσαμε από το βιβλίο μας είναι σε διασκευή, όπως είπαμε. Ο τίτλος του Αισώπειου μύθου είναι "Ἔλαφος καὶ Λέων". Με ένα κλικ πάνω στον τίτλο μπορείτε να δείτε το μύθο, όπως τον έγραψε ο Αίσωπος για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές με το διασκευασμένο κείμενο.
Στο βίντεο που ακολουθεί πατήστε το play για να ακούσετε τη μετάφραση του κειμένου.

Στον ιστότοπο Ελληνικός Λόγος πατήστε Α΄ Γυμνασίου πάνω αριστερά και θα δείτε όλα τα κείμενά σας. Εάν πατήσετε οπουδήποτε μέσα σε ένα κείμενο π.χ. στο 6, θα δείτε αυτή τη σελίδα. Πατώντας πάνω αριστερά VIDEO και PLAY στο βίντεο που εμφανίζεται, ακούτε την ανάγνωση του κειμένου και της μετάφρασής του. Πατώντας μετάφραση Α ή Β βλέπετε τη μετάφραση του κειμένου. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει αυτός ο ιστότοπος.
Στην ίδια σελίδα υπάρχουν και παραμύθια. Διαλεξτε ένα παραμύθι και στην οθόνη που σας εμφανίζεται πατήστε το play για να το ακούσετε και ....καλό σας ύπνο.
Μπορείτε επίσης να δείτε τις μεταφράσεις των κειμένων σας και εδώ. Δεν έχετε παρά να διαλέξετε τάξη και ενότητα. Στον ίδιο όμως ιστότοπο θα βρείτε και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Για ρίξτε μια ματιά!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες τις χρυσόμυγες!

4 σχόλια:

elena είπε...

Συγχαρητήρια!!! Καλή αρχή!!! καλά ταξίδια, κουβεντούλες, ιδέες!

xrysomyga είπε...

Έλενα χαίρομαι πολύ που σε βλέπω κι εδώ. Πάντα με τον καλό το λόγο, πρόθυμη να βοηθήσεις. Οι δικές σου οι ιδέες είναι ευπρόσδεκτες και πολύτιμες. Θα τις περιμένουμε.

marinap είπε...

Επιτέλους κατάφερα και εγώ να συνδεθώ!!!!!!Εντυπωσιάστηκα από την προσπάθεια των "μικρών" του σχολείου και ελπίζω να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό. Συγχαρητήρια στην καθηγήτριά τους που τους μύησε στον κόσμο των blogs.
Μαρίνα

xrysomyga είπε...

Μαρίνα, η σειρά σου. Άντε να πάρει μπρος η ομάδα μας. Τί καλά!!!