Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Μιχάλης Γκανάς "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"

Ο Μιχάλης Γκανάς αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές ποιητικές φωνές της γενιάς του ‘70.
Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρακολούθησε νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση, ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 έως το 2005 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες:
Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.α.
Μετέφρασε τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν και τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.
Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Παραλογή".

Με τη β΄ γυμνασίου, από τη συλλογή “Γυάλινα Γιάννενα”, ακούμε τον ίδιο το Μιχάλη Γκανά (12:20-16:00) να διαβάζει το ποίημά του "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία".

Στο ποίημα αυτό, ο γέρος πατέρας περνά μόνος του τις γιορτές σε ένα απομονωμένο χωριό της Ηπείρου, ενώ ο γιος του αισθάνεται ένοχα, καθώς νιώθει τα παιδικά του χρόνια και την οικογενειακή ζωή να διαμελίζονται εξαιτίας της μεγάλης απόστασης χώρου και χρόνου και όχι μόνο.
Μπορούμε στη συνέχεια να συζητήσουμε για θέματα όπως:
  • εσωτερική μετανάστευση και αστικός τρόπος ζωής ( συνέβαλαν στην αλλαγή των ηθών, στην εγκατάλειψη της παράδοσης, στη συναισθηματική αποξένωση και στην κοινωνική αλλοτρίωση των ατόμων)
  • οικογενειακές σχέσεις
  • συναισθηματική σχέση του ατόμου με τον τόπο του και τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του

Δεν υπάρχουν σχόλια: