Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Καρτούλες


Αυτή είναι μία από τις καρτούλες που ετοιμάζουμε. Οι στίχοι προέρχονται από το "Καπνισμένο τσουκάλι", ποίημα που μελοποίησε ο Χρήστος Λεοντής το 1973.

Χαμογελάμε κατά μέσα. Αυτό το χαμόγελο, το κρύβουμε τώρα.
Παράνομο χαμόγελο, όπως παράνομος έγινε κι ο ήλιος,
παράνομη και η αλήθεια. Κρύβουμε το χαμόγελο,
όπως κρύβουμε στην τσέπη μας, τη φωτογραφία της αγαπημένης μας,
όπως κρύβουμε την ιδέα της λευτεριάς, ανάμεσα στα δυο φύλλα της καρδιάς μας.
Όλοι εδώ πέρα έχουμε έναν ουρανό και το ίδιο χαμόγελο.

Αύριο μπορεί να μας σκοτώσουν. Αυτό το χαμόγελο,
κι αυτόν τον ουρανό, δεν μπορούν να μας τα πάρουν.


Η καρτούλα είναι φτιαγμένη εξολοκλήρου στον υπολογιστή. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια "χειροποίητη συλλογή" είτε γράφοντας εσείς οι ίδιοι τις κάρτες είτε ζωγραφίζοντας. Έχει μεγάλη σημασία που δουλεύετε με υπομονή και κέφι.
Η ποίηση και γενικότερα η λογοτεχνία, είναι απόλαυση γι` αυτόν που τη διαβάζει. Ο στόχος μας είναι τετραπλός. Διαβάζουμε ποίηση, την απολαμβάνουμε, δημιουργούμε και διακοσμούμε παράλληλα το χώρο μας. Και όσο πιο πολύ διαβάζουμε, τόσο πιο πολύ εξοικειωνόμαστε με την ανάγνωση του ποιητικού κειμένου, τόσο πιο εύκολα γινόμαστε αποδέκτες της συγκίνησης που αυτό μας μεταγγίζει.

ΞΥΛΟΥΡΗΣ, ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σας χρυσομυγάκια και μαμά χρυσόμυγα,

Βρε, Λίτσα, σκέφτεστε και κάνετε τόσα ωραία πράγματα (και) με το Ρίτσο. Γιατί δεν κατεβάζετε καμιά ιδέα για την ( πιο ευρεία και πιο ευφάνταστη) συμμετοχή σας στην εκδήλωση της 21ης Μαρτίου;

Οι καρτούλες είναι έξοχες. Συγχαρητήρια!

Ε. Στάμου είπε...

Διονύση,
Σ` ευχαριστούμε για τα όπως πάντα καλά σου λόγια. Τούτα δω τα χρυσομικράκια είναι γεγονός ότι ζουζουνίζουν συνέχεια μεσ` στ` αφτιά μου αλλά οι ιδέες μας είναι για μεταξύ μας κι όχι για μια (μη) συμμετοχή σε εκδήλωση που θα απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Δεν μπορείτε να βασιστείτε στις δημιουργίες μερικών ευφάνταστων, αυθόρμητων παιδιών. Δε φτάνουν μόνον αυτά για την περίσταση που, όπως και να το κάνουμε, είναι ειδική και εξαιρετική.
Υποθέτω ότι τρέχετε και δεν φτάνετε. Είμαι σίγουρη ότι θα καταπλήξετε και θα γοητεύσετε τους πάντες.
Την καληνύχτα μας.