Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Ο Νείλος, το ποτάμι των θρύλων

Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της γης. Χωρίς τα δώρα του η Αίγυπτος θα ήταν μόνο βράχοι, σκόνη και άμμος. Οι πυραμίδες δεν θα είχαν κτιστεί ποτέ. Κάθε χρόνο ο Νείλος πλημμύριζε και δεν έφερνε μόνο νερό στην καυτή έρημο αλλά και εκατομμύρια τόνους πλούσιας λάσπης.

«Όσο για τις πηγές του Νείλου, κανείς, ούτε από τους Αιγυπτίους ούτε από τους Λίβυες, ούτε από τους Ελληνες με τους οποίους μίλησα, δεν μου ανέφερε πως ήξερε κάτι [...] Δεν κατάφερα να μάθω από κανέναν τίποτα παραπάνω. Πήγα πολύ μακριά για να ερευνήσω και έφθασα ο ίδιος ώς την πολιτεία Ελεφαντίνη∙ για τα από εκεί και πέρα θα αφηγηθώ μόνο ό,τι άκουσα».
(...από το πρώτο βιβλίο του Ηροδότου, το οποίο οι Αλεξανδρινοί ονόμασαν Ευτέρπη)

Ποια είναι η προέλευση του Νείλου; Από που πηγάζει και που οφείλεται η σταθερή ροή και δύναμή του; Πολλοί ταξίδεψαν σ` αυτόν τον ποταμό κατά τη διάρκεια των αιώνων, στην καρδιά της Αφρικής, για να ανακαλύψουν τα μυστικά του.
Θέλετε να τους ακολουθήσουμε;

Τα τρία βίντεο που θα δείτε είναι μικρά αποσπάσματα από τη σειρά ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο "Τα μυστικά της Αρχαίας Αιγύπτου". Η σειρά περιέχει τέσσερα DVD. Τα αποσπάσματα προέρχονται από το πρώτο DVD με τίτλο " Το ποτάμι των θρύλων - Nile".
1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γεια σας κυρια ο Ζήσης ειμαι.βρηκα τη σελιδα σας για τον κυκλαδικο πολιτισμο.