Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

Απόψε στις 20:30 σβήνουμε τα φώτα και...

υψώνοντας το κεφάλι προς τον ουρανό και ατενίζοντας τα άστρα,


καθώς το λυκόφως δίνει τη σειρά του στο σκοτάδι, κοιτάξτε στα δεξιά της νεαρής ημισελήνου. Εκεί θα δείτε τα αστέρια του μικρού αστερισμού του Κριού. Ψηλότερα από το φεγγάρι και στα αριστερά είναι οι Πλειάδες, που αιωρούνται σαν ένα σμάρι από μέλισσες πάνω στην πλάτη του Ταύρου.
Αριστερά των Πλειάδων βλέπετε το κεφάλι του Ταύρου να παριστάνεται από σμήνος αστέρων σε διάταξη V, που καλείται Υάδες. Το σπινθηροβόλο κόκκινο μάτι του είναι ο Aldebaran ή Λαμπαδίας, που είναι ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού. Έχει έντονη κόκκινη λάμψη, σαν πυρακτωμένο κάρβουνο, καθώς είναι ένας πορτοκαλής γίγαντας αστέρας, με διάμετρο 25 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου και φωτεινότητα 150 φορές μεγαλύτερη.
Το όνομα Aldebaran είναι αραβικό και σημαίνει "ακόλουθος" από το γεγονός ότι ακολουθεί τα αστρικά σμήνη Υάδες και Πλειάδες στην πορεία τους στον ουρανό.
Μόνο το πάνω μισό του Ταύρου αναπαριστάνεται στον ουρανό. Η εξήγηση γι αυτό ίσως να βρίσκεται στο μύθο που ταυτίζει τον αστερισμό με τον ταύρο στον οποίο μεταμορφώθηκε ο Δίας, για να σαγηνεύσει την πριγκίπισσα Ευρώπη της Τύρου. Την μετέφερε από τη μια άκρη του πελάγους στην άλλη πάνω στην πλάτη του, επομένως το υπόλοιπο σώμα του ίσως να είναι βυθισμένο κάτω από τα κύματα.


Στην πάνω αριστερή γωνία, αναγνωρίζετε τον πιο μεγαλοπρεπή απ` όλους τους αστερισμούς, τον αστερισμό του Ωρίωνα. Θυμηθείτε τι μάθαμε γι` αυτόν εδώ .

"ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ, ζούνε πετώντας, είδη πτερωτά όπως πουλιά, σύννεφα κι έντομα. Προνομιούχα είδη, ζηλευτά, που βλέπουνε από ψηλά τις γήινες ασκήμιες σμικρυμένες, σαν λεπτομέρειες αντιαισθητικές σε ένα, γενικά, καλαίσθητο τοπίο. Προνομιούχα είδη, κι όμως διόλου επηρμένα, γιατί ξέρουνε καλά, είναι βαθιά γραμμένο μες στα κύτταρά τους πως κι αυτά στη γη θα καταλήξουν, λάσπη και σήψη, σιχαμένη λεπτομέρεια μες στον φανταχτερό της φύσης θρίαμβο".
Αργύρης Χιόνης
Τρία ποιήματα για τη γη

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Μωρέ, εσείς είστε σπουδαίοι!
Αφού καταφέρατε να συνδυἀσετε την ώρα της γης με αστρονομία, ζωγραφική,ποίηση!
Μου φαίνεται του χρόνου στην εκδήλωσή σας στο Μέγαρο θα παρουσιάζεται βίντεο του 6ου Λυκείου...:-)
Καλά σκοτάδια απόψε, λοιπόν!

xrysomyga είπε...

Που λες Διονύση, μετά από πάρα πολύ καιρό γιατί έβρεχε και χιόνιζε συνέχεια, απόψε επιτέλους έχει έναν πεντακάθαρο ουρανό που σε οδηγεί από μόνος του σ` αυτόν τον συνδυασμό.
Όσο για το Μέγαρο που λες, πως, εκεί θα μπαινοβγαίνουμε του χρόνου μαζί σας.
Φιλιά.