Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009

Εαρινή Ισημερία - Ισημερία


Αναδημοσιεύω μια πολύ κατατοπιστική ανάρτηση που βρήκα στο ιστολόγιο Δάσκαλος Κ. - Teacher K. για το φαινόμενο της Ισημερίας.

Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι 12 ώρες η κάθε μια. Πρόκειται για διαρκές φαινόμενο στον ισημερινό της Γης και συμβαίνει μόνο 2 φορές τον χρόνο για όλες τις άλλες περιοχές.

  • Η πρώτη είναι την άνοιξη. Εαρινή ισημερία, η 21η Mαρτίου κάθε έτους, κατά την οποία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες. Εαρινό σημείο, το σημείο της ουράνιας σφαίρας, όπου το κέντρο του φαινομενικώς κινούμενου ηλίου διατέμνει, κατά την εαρινή ισημερία, τον ισημερινό.έαρ το : η άνοιξη.
  • Η δεύτερη είναι το φθινόπωρο (Φθινοπωρινή ισημερία 23 Σεπτεμβρίου)
Η εκλειπτική, η μέγιστη τροχιά, ο μέγιστος κύκλος τον οποίο διαγράφει ο Ήλιος μέσα σε ένα έτος (φαινομενικά), ή η Γη (στην πραγματικότητα).
Θερινό ηλιοστάσιο λέγεται το σημείο εκείνο στο οποίο είναι ο Ήλιος στις 22 Ιούνη, ενώ το σημείο εκείνο της εκλειπτικής στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος στις 22 Δεκέμβρη λέγεται χειμερινό ηλιοστάσιο. Τα σημεία αυτά έχουν αυτές τις ονομασίες, γιατί, όταν ο Ήλιος είναι σ' αυτά τα σημεία, φαίνεται ότι στέκεται. Η μεγαλύτερη ημέρα του έτους είναι στις 22 Ιούνη και στις 22 Δεκέμβρη είναι η μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς.
Δείτε μια διαδραστική παρουσίαση
Πατήστε το play για να ξεκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: